Ajatuksia energiasta, ilmastosta ja politiikasta Mielipiteet omia, faktat eivät

Mitä hyötyä suomalaiselle sähkönkuluttajalle on Pohjoismaisesta yhteistyöstä?

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus edistää Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden integraatiota sekä Pohjoismaista yhteistyötä muutenkin. Äkkiseltään asialla ei luulisi olevan suomalaisen sähkönkuluttajan kannalta suurtakaan merkitystä.

Yhteistyön merkitystä pohtiessa pääsee helposti unohtumaan, että Suomi on pieni maa ja pieni markkina. Tästä seuraa, että markkinallamme on tehokkaan kilpailun oloissa melko niukasti tilaa eri toimijoille silloin, kun markkinan koko rajoittuu Suomeen. Esimerkiksi vähittäiskaupassa ja telemarkkinoilla, joilla markkina toimii tehokkaasti, on päädytty tilanteeseen, jossa Suomen markkinalla on kolme suurempaa toimijaa. Jos markkina on vain Suomen kokoinen, on toimivalla markkinalla tilaa vain harvalle toimijalle, koska markkinan pieni koko ei riitä kattamaan monen toimijan investointikustannuksia esimerkiksi tehokkaisiin tietojärjestelmiin.

Jos markkinaa kyetään laajentamaan Suomea suuremmaksi, saadaan markkinoille kilpailunkin vallitessa enemmän toimijoita. Esimerkiksi automerkkejä Suomessa on tarjolla enemmän kuin kolme, koska automarkkina on globaali eikä siinä ole merkittävää eroa Suomen ja muun maailman välillä. Näin toimija voi tehdä tehokkuuden edellyttämät investoinnit ja skaalata ne globaalilla markkinalla.

Sähkömarkkinan tilanne Suomessa on valitettavasti vielä huono, ja se muistuttaa pitkälti telemarkkinoiden tilannetta 999- ja 991 -kaukopuheluiden aikaan. Sääntelyllä on luotu monimutkainen toimintaympäristö, jossa markkina ei toimi, koska se on ostajille vaikeasti ymmärrettävä ja monimutkainen. Ilman ostajien aktiivisia valintoja ei voi olla kilpailuakaan, ja markkinalla pärjää nykyisin tehottomampikin toimija. Asiakkaat eivät valitse parasta tarjousta, vaan sen minkä aina ennenkin, ja siksi sähkömarkkinalla eri toimijoita on satoja eikä tehokkuuspainetta ole.

Jos sääntelyä parannetaan ja markkinaa yksinkertaistetaan toimivammaksi, johtaa se nopeasti toimijoiden määrän vähenemiseen telemarkkinan tapaan. Jotta välttäisimme tilanteen, jossa markkinoilla on vain 2-3 toimijaa, pitäisi markkinan avautua automarkkinan tapaan Suomea laajemmaksi. Tämä on täysin mahdollista, koska sähkö liikkuu helposti rajojen ylitse, eikä sähkössä ole eroa Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat